1848-49-es emlékhelyek Délvidéken

1. nap: Kora reggel indulás Budapestről. Ismerkedés a vajdasági magyarok szellemi és kulturális központjával, Szabadkával. Látogatás a szecessziós városházán, majd séta a belvárosban (szökőkutak, Korzó, szecessziós paloták). Megálló Bajmokon, koszorúzási lehetőség az 1848-49-es szabadságharc egyik legérdekesebb ütközetének, a kaponyai csatának emlékművénél. Bácskossuthfalván a hányattatott sorsú Kossuth-szobor és a millecenetáriumi emlékmű megtekintése. A szállások elfoglalása az esi órákban.
2. nap: Reggeli után utazás a Vajdaság fővárosába, Újvidékre. Városnézés a városháza, neogótikus katolikus templom, görögkeleti székesegyház és a püspöki palota érintésével. Megemlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire Eleméren. Látogatás a katolikus templom kriptájában, ahol Kiss Ernő, 1849. október 6-án kivégzett vértanú földi nyughelye található. Késő délután Kishegyesen séta az 1848-49-es események áldozatainak emlékművéhez, majd látogatás a Pékmúzeumban és a Mesterségek Házában.
3. nap: Reggeli után ismerkedés a Gustav Eiffel által tervezett zsilippel Óbecsén, majd látogatás a Than Mór festőművész, és fivére, Than Károly, szülőhelyén álló Emlékházban. Than Károly kémikus, a szabadságharcban önkéntesként vett részt, és egy ágyúöntödében ébredt fel kémiai érdeklődése. Séta Törökbecsén, koszorúzás az 1848-49-es szabadságharcban elesett honvédek tiszteletére emelt Hungária szobornál. Kirándulás a XII-XIII. század között épült aracsi pusztatemplomhoz.
4. nap: Reggeli után utazás Bácska egyik leggazdagabb mezővárosába, Topolyára. A gazdag néprajzi anyaggal rendelkező tájház és műhely megtekintése. Városnézés a „legmagyarabb” délvidéki városban, Zentán. Megemlékezés az 1848-49-es események áldozataira, majd séta a Tisza-parton. Érkezés Budapestre az esti órákban.

EGYÉB PROGRAMOK
Egyeztetés után ingyenesen kérhető programok:
• Egy helyi magyar iskola meglátogatása
• 1848/49-es forradalom és szabadságharc
ismereti vetélkedő
• Délvidék ismereti vetélkedő
• lovaglás, szekerezés, mézeskalácssütés
• sportprogram
A részvételi díj tartalmazza a teljes panziós ellátást és az összes belépődíjat is!

 

 

Az utazás, szállás, teljes panziós ellátás, programok és a baleset-, betegség-,
poggyászbiztosítás árát a pályázat 100%-ban támogatja.
A pályázathoz szükséges kalkulációt Irodánk készíti.