Árpád vezér útját követve Kárpátalján

1. nap: Indulás Budapestről a reggeli órákban. Ismerkedés Beregszásszal, a kárpátaljai magyarság szellemi központjával: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Királyi törvényszék épülete, volt Úri kaszinó, a Beregvidéki Múzeum megtekintése. A városban feltárt honfoglalás kori sír tárgyai ma a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban találhatók.
Látogatás az Árpád-kori temetkezési helyre épült tiszacsomai emlékparkban. Este a szálláshelyek elfoglalása.
2. nap: Városnézés Munkácson, ahol hon­foglaló őseink az első kárpát-medencei pihenőjüket tartották. Séta a belvárosban: Fejér-ház, Munkácsy Mihály szülőházának emléktáblája és mellszobra. Látogatás a nemrég felújított monumentális várban, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Latorca-völgyére. Az első, fából készült őrtornyot a bevonuló magyarok emelték a Várhegyen. Továbbutazás a Vereckei-hágóra: a millecentenáriumra állított emlékmű meglátogatása. Utazás a vereckei-szoroson át, pillantás az Árpádvonal bunkerének maradványaira. Megálló Szolyván, emlékezés a malenkij robot áldozataira. 1870-ben a közelben tárták fel egy honfoglalás-kori lovas sírját, ami felett most obeliszk áll.
3. nap: Utazás az Ung völgyébe az egykor stratégiailag jelentős szerepet betöltő nevickei vár impozáns romjaihoz. Innen nyílt kilátás a Vereckei- és az Uzsoki-hágóra vezető útra. Ismerkedés Kárpátalja „fővárosával” Ungvárral. A legenda szerint a honfoglalás idején Álmos itt adta át a fővezérséget Árpádnak. Látogatás a várban, a helyi népi építészetet bemutató skanzenben és a görög katolikus székesegyházban. Séta az Ung folyó partján. Vásárlási lehetőség a belvárosban. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

EGYÉB PROGRAMOK
Egyeztetés után ingyenesen kérhető programok:
• kézműves foglalkozások
• Kárpátalja-ismereti vetélkedők
• egy helyi magyar iskola meglátogatása
• előadás helyi szokásokról és gasztronómiáról
• tábortűz
• ügyességi vetélkedők
• sportprogramok.A részvételi díj tartalmazza a teljes panziós ellátást és az összes belépődíjat is!

Az utazás, szállás, teljes panziós ellátás és programok árát a pályázat 100%-ban támogatja.
A pályázathoz szükséges kalkulációt Irodánk készíti.