Délvidék történelmi és természeti értékei

1. nap: Kora reggeli indulás Budapestről. Határátlépés. Látogatás a hires kelebijai méneshez és fiáker múzeumba. Városnéző séta Szabadkán, mely Trianonig a harmadik legnépesebb magyar város volt: Reichl palota, Korzó, szecessziós városháza, Zsolnay-szökőkút. Megálló a gyógyhatású termálvizéről hires Palicsi-tó partján (szecessziós fürdőépületek, színpompás villák stb.) Utazás Bácska egyik leggazdagabb mezővárosába, Bácstopolyára – a sokszínű néprajzi anyaggal rendelkező tájház, valamint a kovács- és bognármesterséget bemutató műhely felkeresése. Este a szálláshely elfoglalása.
2. nap: Látogatás a különleges természeti és kulturális értékekkel bíró Tarcal-hegység Nemzeti Parkba, ahol a középkor óta nem kevesebb, mint 35 szerb kolostor épült (egy ma is működő ortodox monostor felkeresése). Városnézés Újvidéken: városháza, neogótikus templom, görögkeleti székesegyház, püspöki palota. Megálló a „bevehetetlen” péterváradi erődnél, melyet egykoron a „Duna Gibraltárjának” hívtak (séta a várban, az óratorony felkeresése), majd rövid megemlékezés a karlócai Békehozó Miasszonyunk kápolnánál. Este a szálláshely elfoglalása.
3. nap: Látogatás Óbecsén: Görgey mellett hadifestőként szolgáló Than Mór és kémikus fivére, Károly szülőháza. Az itteni Duna-Tisza-Duna csatorna zsilipje ipartörténeti emlék. A 19. század végén építették, s korának legkorszerűbb alkotásai közé számított, Gustav Eiffel műhelyének munkája. Utazás a Tarcal-hegység déli lejtőjén található Rednek várához, ahonnan a Tomori Pál vezette végvári seregek jelentős csapást mértek a török hadra. Sétahajókázás Szalánkeménnél – itt ömlik a Tisza a Dunába.
4. nap: Reggeli után kirándulás a Sóskopóhoz. Az 500 hektáron elterülő érdekes természeti jelenség kialakulásának megismerése. Séta a Dél-Alföld egyik legértékesebb épitészeti emlékéhez, a 12-13. század között épült aracsi pusztatemplomhoz. Utazás Nagykikindára ahol Európa mind a mai napig működő szárazmalmai közül az egyik található. Látogatás a városi múzeumban, aminek udvarán egy 1996-ban a közelben talált mamut csontváza van kiállítva életnagyságban. Városnézés Zentán: Tisza-part, a csata emlékműve. Érkezés Budapestre az esti órákban.
5. nap: Kishegyesen látogatás a Pékmúzeumban és a Kékházban. Utazás Bácska egyik leggazdagabb mezővárosába, Bácstopolyára – a sokszínű néprajzi anyaggal rendelkező tájház, valamint a kovács- és bognármesterséget bemutató műhely felkeresése. Megálló a gyógyhatású termálvizéről híres Palicsi-tó partján (szecessziós fürdőépületek, színpompás villák stb.) Érkezés Budapestre az esti órákban.


EGYÉB PROGRAMOK
Egyeztetés után ingyenesen kérhető programok:
• Egy helyi magyar iskola meglátogatása
• kézműves foglalkozások,
• lovaglás, szekerezés
• Délvidék ismereti vetélkedő
• tábortűz, táncházA részvételi díj tartalmazza a teljes panziós ellátást és az összes belépődíjat is!

 

 

Az utazás, szállás, teljes panziós ellátás és programok árát a pályázat 100%-ban támogatja.
A pályázathoz szükséges kalkulációt Irodánk készíti.