Erdélyi emléktúra Dózsa György
felkelésének útján

1. nap: Kora reggel indulás Budapestről. Látogatás az Arany János Emlékév keretében a költő szülőhelyére, Nagyszalontára. Városnézés Aradon, mely egyike azon városoknak, amit Dózsa György seregei erőszak nélkül foglaltak el (Főtér, Kultúrpalota, Városháza, Színház, minorita templom, Szabadság-szobor, séta a monumentális, szabályos hatszögletű aradi vár körül). Koszorúzás a 13 aradi vértanú emlékművénél. Séta a szintén felkelők kezére került solymosvári vár romjaihoz. Pillantás a festői Maros völgyére.
2. nap: Látogatás a dévai csángók világát bemutató csernakeresztúri falumúzeumban. Déván találkozás Böjte Csaba testvér pártfogoltjaival (adományozási lehetőség), délután a gyulafehérvári székesegyház megtekintése. A felkelést követő megtorlás után a város kapujára szögezték ki a fővezér fölnégyelt testének egy darabját. Séta Szászsebesen (Főtér, Evangélikus templom). A Főtéren álló Fejedelmek házában halt meg Szapolyai János, kinek nevéhez fűződik a parasztfelkelés leverése és a fővezérek, köztük Dózsa György kegyetlen kivégzése.
3. nap: Utazás Vajdahunyadra. Látogatás Erdély egyik legimpozánsabb és legjobb állapotban megmaradt gótikus várkastélyában (Palota, lovagterem, Mátyás-loggia, várkápolna). Utolsó állomás Temesvár, a parasztfelkelés döntő csatájának helyszíne. Óvárosi séta (Dóm tér, Szentháromság-szobor, Korzó), a Segítő Boldogasszony emlékmű megtekintése. A hagyomány szerint itt végezték ki brutálisan a felkelés vezetőjét, Dózsa Györgyöt. Érkezés Budapestre az esti órákban.EGYÉB PROGRAMOK
Egyeztetés után ingyenesen kérhető programok:
• egy helyi magyar iskola meglátogatása
• kézműves foglalkozások,
• Erdély ismereti vetélkedő
• gasztronómiai foglalkozás, tábortűz.


A részvételi díj tartalmazza a teljes panziós ellátást és az összes belépődíjat is!

Az utazás, szállás, teljes panziós ellátás és programok árát a pályázat 100%-ban támogatja.
A pályázathoz szükséges kalkulációt Irodánk készíti.