„A jó palócok, tót atyafiak” – Néprajzi és irodalmi barangolás a Felvidéken

1. nap: Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Utazás Mikszáth Kálmán szülőfalujába, Szklabonyára. A helyi múzeum színesen mutatja be a „nagy palóc” életét. Délután kirándulás Fülek várához. Szállás elfoglalása az esti órákban.

2. nap: Reggeli után utazás a garamszegi evangélikus fatemplomhoz, mely 2008 óta az UNESCO Világörökség részét képezi, több más felvidéki fatemplommal együtt. A Zólyom és Besztercebánya között, a Garam partján található óriási, magtárra emlékeztető, skandináv stílusú templom kizárólag fából, egyetlen szög nélkül épült fel. Délután utazás az Alacsony-Tátrában fekvő Farkasdra. A Világörökség részét képező, máig is lakott falu tulajdonképpen egy eleven skanzen, az élő hagyomány bemutatását kínálja az ide látogatóknak. Házai lakottak, hagyományai foglalkozásokon elevenednek meg, közelebb hozva a régmúlt idők szokásait és életmódját.

3. nap: Látogatás a Szlovák Karszthegység egyik barlangjában - Nyitva tartástól függő program, mivel a barlangok az év bizonyos időszakaiban zárva tartanak.) Utazás Betlérre – Andrássy-kastély megtekintése, majd séta a kastély parkjában. A kastély könyvtárában több mint 14.000 kötetet őriznek, főleg a XV.-XIX. századból.

4. nap: Reggeli után utazás Rimaszombatba, koszorúzás az újonnan átadott Tompa Mihály téren, költőnk szobránál. Tovább utazás Kassára. Az Andrássy család itt látta vendégül a történelmi regényéhez anyagot gyűjtő romantikus írót, Jókai Mórt. Kassai séta zárja a napot tisztelettel adózva Rákóczi Ferenc előtt .Látogatás Közép-Európa monumentális gótikus templomában, a Szent Erzsébet dómban, melyben megtalálható Rákóczi fejedelem sírja. Látogatás a Rodostó-házban, amely Rákóczi-emlékhely, hisz annak a háznak az utánzata, ahol a fejedelem 1720 és 1735 között száműzetésben élt, és halt meg. Utána városnézés - egykori Fekete Sas fogadó (nyelvújítónk, Kazinczy lakott itt- másik főtéri házban pedig Batsányi János testőrköltőnk. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

A részvételi díj tartalmazza a teljes panziós ellátást és az összes belépődíjat is!

 

 

 

 

 

A részvételi díjat (pályázaton elnyerhető összeg + önrész) úgy kalkuláljuk ki, hogy az tartalmazza a szállást, teljes panziós ellátást, az utazási költségeket, a Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást, az idegenvezetést valamint az összes belépődíjat is.
A pályázathoz szükséges csoportra szabott kalkulációt irodánk készíti el.