Magyar mágnások Felvidéken

1. nap: Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Látogatás a malonyai arborétumban. A jeli arborétum létrehozójának, a „virágos grófnak“, báró Ambrózi-Migazzi Istvánnak munkája a malonyai botanikus kert alapítása is. A Felvidék leggazdagabb és legértékesbb idegen eredetű, legfőképpen örökzöld faállománnyal rendelkező arborétuma.
Utazás Közép-Európa egyik leglátogatottabb és legszebb várkastélyához, a mesés bajmóci várkastélyhoz. Egykor királyi vár, majd a leghíresebb magyar nemesi családok birtokolták, például: Csák Máté, Thruzók, végül közel 300 évre a Pálffyak. A várkastély parkjába található Mátyás király híres, 12,5 m kerületű 600 éves bajmóci hársfája is. A várkastély megtekintésének része a vár alatti cseppkőbarlang meglátogatása is, mely össze van kapcsolva a 26 méter mély várkúttal. Szállás elfoglalása.
2. nap: Városnéző séta a Felvidék legszebb főterén Besztercebánya belvárosában: Mátyás-ház (egykori királyi szálláshely), Mária-szobor, Óratorony, Thurzó-ház. Látogatás Körmöcbányán, Károly Róbert szabad királyi városában: a híres Pénzverde megtekintése (az ezüst- és aranypénz kibocsátás története). Utána utazás az UNESCO Világörökségéhez tartozó Selmecbányára. Szállás elfoglalása.
3. nap: Délelőtt városnézés Rimaszombaton: Tompa Mihály és Petőfi Sándor szobor megtekintése, költészetük felidézése. Utazás a füleki várhoz, ahol a hívek Thököly Imrét Magyarország királyává kiáltották ki. Látogatás Alsósztegován: a Madách-kúria megtekintése az Arany János Emlékévhez kapcsolódóan. Szállás elfoglalása.
4. nap: Látogatás a Dobsinai-jégbarlangban vagy a Martonházi-aragonitbarlangban. Utazás Betlérre – séta az Andrássy kastély parkjában. Szállás elfoglalása.
5. nap: Utazás a történelmi Magyarország leggazdagabb településére, Szlovákia második leggazdagabb településére, Kassára: Közép-Európa monumentális gótikus temploma, a Dóm (Rákóczi fejedelem sírja), Rodostó-ház, harangjáték a zenélő szökőkútnál. Érkezés Budapestre az esti órákban.

EGYÉB PROGRAMOK
Egyeztetés után ingyenesen kérhető programok:
• egy helyi magyar iskola meglátogatása
• kézműves foglalkozások,
• Felvidék ismereti vetélkedő
• tábortűz, táncház

A részvételi díj tartalmazza a teljes panziós ellátást és az összes belépődíjat is!

Az utazás, szállás, teljes panziós ellátás és programok árát a pályázat 100%-ban támogatja.
A pályázathoz szükséges kalkulációt Irodánk készíti.