Petőfi erdélyi körútján

1. nap: Kora reggel indulás Budapestről. Utazás a Partium legnagyobb magyar többségű településére, Nagykárolyba. Séta a belvárosban: Károlyi-kastély, volt piarista templom, egykori vármegyeháza, a régi Arany Szarvas fogadó (itt lakott Petőfi és a városban ismerkedett meg Teleki Sándor gróffal). Rövid látogatás a költő erdélyi körútjának első állomásán, Szatmárnémetiben: székesegyház, városháza, színház, volt Pannónia szálló, „láncos templom”. Kis kitérő Petőfi házasságkötésének helyszínére Erdőd várkastélyának romjához. Utazás a gyönyörű fekvésű Nagybányára: főtér, barokk Szentháromság templom, látogatás a magyar impresszionista festők múzeumában vagy az ásványmúzeumban. Este a szállás elfoglalása a kicsiny színmagyar településen, Koltón.
2. nap: Látogatás a helyi Teleki-kastélyban, ahol a forradalomról és Teleki mellett Petőfiről, az itt töltött mézesheteiről is sokat megtudhatunk. Itt állt híres somfája, mely alatt lírai költeményei születtek. Városnézés a kincses Kolozsváron: Szent Mihály-templom, Mátyás király szobra és szülőháza, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Farkas utcai templom, Házsongárdi temető. Petőfi többször is megfordult a városban ifjú házasként, majd Bem parancsára 1849 márciusában katonaként. Továbbutazás Erdély szívébe, Marosvásárhelyre: Kultúrpalota, Teleki Téka – Bolyai Múzeum, Teleki-ház – Petőfi-dombormű. Este az új szálláshely elfoglalása.
3. nap: A fehéregyházi Petőfi-szobor és a honvédek turulmadaras obeliszkjének megkoszorúzása. Egykori harcostársai itt látták utoljára élve Petőfit és valószínűleg itt is nyugszik híres költőnk. Városnéző séta az Unesco világörökség listáján is szereplő Segesváron: Kolostor- és Vártemplom, Óratorony, Fedett lépcső, Drakula szülőháza.
4. nap: Utazás Temesvárra, ahol Petőfit őrnaggyá nevezték ki. Városnéző séta az óvárosban: Dóm tér, Szentháromság-szobor, Korzó. Látogatás az Arany János Emlékév keretében a költő szülőhelyére, Nagyszalontára. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.INGYENES PROGRAMOK
Egyeztetés után ingyenesen kérhető programok:
• kézműves foglalkozások
• Erdély ismereti vetélkedők
• egy helyi magyar iskola meglátogatása
• tábortűz

A részvételi díj tartalmazza a teljes panziós ellátást és az összes belépődíjat is!

 

Az utazás, szállás, teljes panziós ellátás és programok árát a pályázat 100%-ban támogatja.
A pályázathoz szükséges kalkulációt Irodánk készíti.