Székelyföldi tudósaink – a Bolyaiak útján

1. nap: Kora reggel indulás Budapestről. Látogatás az Arany János Emlékév keretében a költő szülőhelyére, Nagyszalontára. Rövid megálló Bihar megye központjában, Nagyváradon a Püspöki Székesegyháznál (Szent László csatabárdja és hermája, Szent László-szobor, Püspöki Palota, Kanonok sor). Majd látogatás a Partiumi Keresztény Egyetemnél. A Bolyai emléktábla koszorúzása. Bolyai János 1826-30 között a nagyváradi vár korszerűsítésének munkálatait irányította. Fotószünet Királyhágón, a történelmi Erdély határán.
2. nap: Séta Kolozsváron, Bolyai János szülővárosában: Szent Mihály-templom, Mátyás király szobra és szülőháza, Házsongárdi temető, egykoron apáról és fiúról, Bolyai Farkasról és Jánosról elnevezett Babes-Bolyai Tudományegyetem. Este a szállás elfoglalása.
3. nap: Délelőtt séta a Bolyai Társaság székhelyéhez. Továbbutazás Tordára. Megálló az 1568-as országgyűlés helyszínén, a római katolikus templomnál (a világon először itt mondták ki a vallások egyenlőségét). Jó idő esetén gyalogos kirándulás a Tordai-hasadékban. Városnézés Erdély legnagyobb magyar közösségének városában, Marosvásárhelyen: Kultúrpalota (homlokzatán Bolyai Farkas és János arcképe), Teleki Téka – Bolyai Múzeum Bolyai János kéziratos hagyatékával, A két Bolyai szobra. Új szállás elfoglalása.
4. nap: Látogatás a világhírű parajdi sóbányában (utazás autóbusszal a föld alá, tárnák, kápolna, székelyföldi kiállítás, játszótér stb.). Utazás a székely kerámiák élő múzeumfalujába, Korondra. Vásárlási lehetőség a helyi mesterek fazekasmunkáiból. Séta a híres fürdő- és üdülőhelyen, Szovátán. A Medve-tó a világ legnagyobb és Európa egyetlen heliotermikus tava. Hazafelé főhajtás a domáldi kopjafánál, Bolyai János édesanyjának sírjánál. Utazás vissza a szállásra.
5. nap: Kora reggel indulás Bolyára, a család ősi fészkéhez: emlékkiállítás, Bolyai Farkas és János szobra. Utazás Gyulafehérvárra: Római Katolikus Székesegyház, ortodox katedrális, várkapu. Hazafelé rövid megálló Aradon. A hat sarokbástyás várban hadmérnökként teljesített szolgálatot Bolyai János. Koszorúzási lehetőség a Csiky Gergely Líceum épületében a Bolyai János Honvéd Alapítvány emléktáblájánál. Érkezés Budapestre az esti órákban.


INGYENES PROGRAMOK
Egyeztetés után ingyenesen kérhető programok:
• egy helyi magyar iskola meglátogatása
• maros-menti táncház
• kürtőskalács-sütés
• kézműves foglalkozás
• Erdély ismereti vetélkedők

A részvételi díj tartalmazza a teljes panziós ellátást és az összes belépődíjat is!

 

 

Az utazás, szállás, teljes panziós ellátás és programok árát a pályázat 100%-ban támogatja.
A pályázathoz szükséges kalkulációt Irodánk készíti.