Szlavónia és Bácska magyar emlékei

1. nap: Reggel indulás Budapestről. Látogatás Pélmonostoron egy helyi civil szervezetnél. Rövid megálló a bellyei Savoyai-kastélynál. Tervezője valószínűleg Hildebrand, aki a bécsi Belvedere palota alkotója is. Jelenleg a kastély erdészeti hivatalnak ad otthont. Érkezés Szlavónia gazdasági és kulturális központjába, Eszékre. Séta az óvárosban: Főtér, ferencesek kolostora, katedrális, vár. Este a szállás elfoglalása Eszék közelében.
2. nap: Reggeli után látogatás Európa legnagyobb természetes madárrezervátumában, a halászok és ornitológusok Mekkájában a Kopácsi-réten. Időjárás függvényében hajó- vagy csónakkirándulás. Délután utazás Gyakovóba, ahol a Szent Péter katedrálist tekintjük meg, illetve a híres lipicai lovakat bemutató méneshez látogatunk el. Kórógyon (református templom, iskola) és Vukováron (hősi temető) megemlékezünk a délszláv háború magyar áldozatairól.
3. nap: Utazás Újlakra. Kapisztrán János nem sokkal a nándorfehérvári diadal után pestis áldozata lett. Betegágyán, az újlaki ferences kolostorban maga a király, V. László is meglátogatta. Kápolnája a vár oldalában áll. Határátlépés Szerbiába. Látogatás Futak templomában, ahol a híres tábornagy, Hadik András nyugszik. Városnéző séta Szabadkán, mely Trianonig a harmadik legnépesebb magyar város volt: Reichl palota, Korzó, városháza. Hazafelé megálló a gyógyhatású vízéről híres palicsi tónal (szecessziós fürdőépületek, színpompás villák stb.). Határátlépés. Érkezés Budapestre az esti órákban.


EGYÉB PROGRAMOK
Egyeztetés után ingyenesen kérhető programok:
• Szlavónia- és Bácska-ismereti vetélkedők
• egy helyi magyar iskola meglátogatása
• ügyességi vetélkedők
• kézműves foglalkozások
• sportprogramok.A részvételi díj tartalmazza a teljes panziós ellátást és az összes belépődíjat is!

 

 

Az utazás, szállás, teljes panziós ellátás és programok árát a pályázat 100%-ban támogatja.
A pályázathoz szükséges kalkulációt Irodánk készíti.